
A folyami rákok rokonát jelentős méret, nagy karmok és finom, ínycsiklandó ízű hús jellemzi. A tengeri élőlény mesterséges tenyésztése hosszú és nehéz folyamat, ezért a vadon élő homár igazi csemegének számít. A legízletesebb részei a farokban található puha és hófehér filék, de a páncélja alatt is találunk húst.
A homár húsa alacsony kalóriatartalmú, de magas a fehérje-, vitamin-, mikro- és makrotápanyag tartalma. Ez pontosan az az eset, amikor egy gasztronómiai remekmű nemcsak hihetetlenül finom, hanem egészséges is.
A tenger gyümölcseinek húsa erősíti az immunrendszert, küzd a stressz ellen, javítja a szív és az erek működését, jótékony hatással van a bőrre és a hajra, valamint erős antioxidánsként és afrodiziákumként hat.
A homár leggyakoribb és legegyszerűbb elkészítési módja, hogy az állatot tengervízben vagy sós vízben megfőzzük. A főzési idő 5-7 perc, mérettől függően. A francia konyhában a homárt kettévágás után mártással tálalják, gyakran rákhússal töltik. A száraz fehérbor vagy a pezsgő fokozza a homár tökéletes ízét.