Lehet, hogy valaki a kémia órákon már hallott a redoxpotenciál kifejezésről, de csak kevesen tudják, hogy mit jelent és milyen szerepet játszik a vízminőségi tesztekben. Az oxidációs-redukciós potenciál, más néven az ORP, az anyagnak azt a képességét méri, hogy az más anyagot oxidál vagy redukál.
Ezt egy mérőműszer elektródáival vizsgálják. A teszter kijelzőjén megjelenő pozitív eredmény azt jelenti, hogy az anyag oxidáló, míg a negatív érték azt, hogy redukáló. Az ORP szerves része a vizek vizsgálatának, mert jelzi, hogy a fertőtlenített vagy szennyezett folyadék milyen oxidációs és redukciós tulajdonságokon alapul.
Annak érdekében, hogy a víz biztonságos legyen a bőrünkkel való érintkezés vagy a fogyasztás során, azt sok esetben valamilyen anyaggal kell kezelni. A redox szint rutinszerű figyelemmel kísérésével ellenőrizhető az alkalmazott vízkezelési módszer hatékonysága és ennek megfelelően módosítható a vízkezelési terv. A vízminőség monitorozásán túl, az ORP mérőket széles körben használják az élelmiszer feldolgozásban is.